V ČR ve spotřebě teplých nápojů dlouhodobě vede káva, následována čajem. "Před pěti lety byla spotřeba kávy přibližně dvojnásobná proti čaji, v čajích byl preferován spíše ovocný, černý aromatizovaný, černý a zelený. Dnes se spotřeba čaje čím dál více dotahuje na kávu a rozdíl je v podstatě 20 % v neprospěch čaje," říká tea business specialista ze společnosti Unilever Food Solutions Tomáš Neuberg. Jan Beran, CCSD manager coffee & beverages společnosti Nestlé Česko, tvrdí, že u nich si kategorie teplých nápojů uplynulý rok držela stabilní výkon. Jednotlivé segmenty se však lišily: "K růstu táhne kategorie porcovaná káva, zrnková káva, ale také zelené a funkční čaje. I výhled na další rok je ve znamení stability v podobě několikaprocentního růstu," říká Beran.

Klikli jste na článek, který patří do předplatitelské sekce IHNED.cz
Chcete si přečíst celý článek?